Klusjes voor kinderen: huishoudelijke taken per leeftijd
Laat je je kinderen wel of niet meehelpen in het huishouden? Als je het de kinderen zelf zou vragen, dan weet je het antwoord wel. Maar wat wil je zelf als ouder? Als je het mij vraagt is het niet verkeerd om je kind mee te laten helpen in het huishouden. Van mij hoeven ze echt geen toiletten schoon te maken, maar een deel uitmaken van het huishoudelijk proces kan alleen maar zijn vruchten afwerpen.
Inhoudsopgave
Waarom kinderen mee laten helpen in het huishouden?
Kinderen krijgen op deze manier verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Je kunt al vroeg beginnen met het verdelen van klusjes. Peuters kunnen zelfs al helpen met het uitvoeren van kleine taakjes.
Het meehelpen in het huishouden heeft een beetje een negatieve lading, terwijl dit helemaal niet het nodig is. Het kind leert er alleen maar van en zal zich happy voelen wanneer hij voelt dat hij als volwaardig gezinslid meedoet in het gezinsleven. Alhoewel ze dit niet direct zullen vinden op het moment dat ze de vaatwasser moeten uitruimen of hun bed op moeten maken.
Maar welke klusjes en huishoudelijke taken kun je een kind van 3 laten doen en welke klusjes door een kind van 9 jaar? In dit artikel met klusjes voor kinderen geven we per leeftijdscategorie de huishoudelijk taken die zij gezien hun leeftijd zouden moeten kunnen doen. Dus mama’s… laat je kinderen de was doen! 😉
Klusjes en huishoudelijke taken per leeftijd op een rijtje
Peuters (leeftijd van 2-3 jaar oud)
- Eigen speelgoed opruimen
- Vieze kleding in wasmand gooien
- Eigen bord en beker opruimen na het eten
- Hun dekbed rechttrekken wanneer ze uit bed komen
Daarnaast vinden peuters het vaak leuk om te helpen met de huishoudelijk klusjes uit te voeren. Dus als je zelf aan de slag gaat geef ze dan een doek om te helpen afstoffen, of een stoffer om de vloer aan te vegen. Je zult zien dat ze het geweldig vinden.
Kleuters (4-5 jaar oud)
- De peuter klusjes natuurlijk
- Kleding in de wasmachine/ droger stoppen
- Gewassen en opgevouwen kleding opruimen
- Dieren voeren
- Vaatwasser inruimen
- Bloemen en planten water geven
Schoolkinderen (6-8 jaar oud)
- Alle klusjes die de peuters en kleuters doen
- Tafeldekken
- Afwassen
- Stofzuigen
- Vegen
- Post ophalen
- Bladeren harken
- Boodschappen opruimen
- Auto wassen (samen met volwassene)
Oudere schoolkinderen (9-11 jaar oud)
- Alle voorgenoemde klusjes
- Maaltijd voorbereiden (samen met volwassene)
- Hond uitlaten
- Vuilnis in container gooien
- Gras maaien
- Dierenkooien verschonen
- Sneeuw schuiven
- Lunch maken
- Beddengoed afhalen en opmaken
Hoe pak je het aan?
Hoe ga je invoeren dat de kinderen klusjes moeten uitvoeren en hoe pak je het aan? Hier een paar tips op een rijtje:
- Het moet een proces worden van het gezin samen, anders werkt het niet. Laat de kinderen meedenken en meebeslissen.
- Geef je kind taken die bij hem passen. Mijn jongens zijn alle drie verschillend, wat de één een feest vindt om te doen, vindt de ander niks. Kijk hier goed naar, anders wordt het iedere keer een strijd.
- Houdt naast de leeftijd van de kinderen ook rekening met het kind zelf. Het ene kind van vijf is het andere kind niet.
- Geef je kind complimentjes als hij goed meewerkt.
- Geef zelf het goede voorbeeld.
- Zorg voor een georganiseerd huishouden. Bijvoorbeeld vaste plekken voor de vieze was, speelgoed etc. Op deze manier weten de kinderen waar ze hun spullen moeten opbergen en zal er ook routine in komen.
- Een kind moet eveneens leren dat de klusjes die hij moet uitvoeren wel goed moeten gebeuren. Ga ook in gesprek met je kind als je niet tevreden bent. Word niet boos, maar benoem het en houdt het licht en luchtig.
- Plan een opruimdag in. Ga samen met de kinderen grondig te werk, zoek het speelgoed en de kleding uit. Dit doe je heel makkelijk door drie dozen neer te zetten. Op de dozen zet je vervolgens: Bewaren, Weg doen, Twijfel. Dit maakt het een feestje voor de kinderen om op te ruimen. Ze leren gelijk keuzes te maken, help ze hier wel bij. Het is soms nog moeilijk om te beslissen of je die auto wilt houden of dat je er een ander blij mee kunt maken.
Bovenstaande is een richtlijn, je moet de juiste balans vinden voor jou en je gezin. Misschien vind jij het wel te veel of vind je dat je kind andere klusjes al wel kan. Het moet voor jou werken. Als voor iedereen duidelijk is wat er verwacht wordt, zal het slagen.
Heel veel succes!
- Trots de geboorte aankondigen met een geboortebord - 17 oktober 2023
- Wat jij wilt weten over babyzwemmen - 26 mei 2023
- Klusjes voor kinderen: huishoudelijke taken per leeftijd - 25 mei 2023