OpvoedingSpelletjes

Wat is sensopatisch of sensorisch spelen en hoe stimuleer je het?

Sensopatisch of sensorisch spel is een vorm van spelen waarbij kinderen worden aangemoedigd om te experimenteren met materialen en hun zintuigen te gebruiken om te verkennen en te ontdekken. Het gaat om spelen met materialen die een breed scala aan texturen, gewichten, geuren en smaken hebben, zoals zand, water, klei en modder. Door te spelen met deze materialen kunnen kinderen hun zintuigen stimuleren en hun motorische vaardigheden verbeteren.

Waar is sensopatisch spel goed voor?

Sensopatisch spel heeft verschillende voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Door te spelen met verschillende materialen kunnen kinderen hun fijne motoriek en hand-oog coördinatie verbeteren. Daarnaast kan sensorisch spelen helpen om de zintuiglijke waarneming van kinderen te verbeteren, waardoor ze beter in staat zijn om informatie uit hun omgeving te verwerken. Ook kan het spelen met materialen kinderen helpen om te ontspannen en stress te verminderen.

Voorbeelden van sensorisch speelgoed

Er zijn veel verschillende materialen die geschikt zijn voor sensopathisch spel. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Zandbak: Kinderen kunnen in de zandbak spelen met zand en verschillende gereedschappen zoals emmers, scheppen en zeven.
 2. Modderkeuken: Kinderen kunnen in een modderkeuken spelen met modder, water en verschillende gereedschappen zoals pannen, lepels en bekers.
 3. Waterbaan: Kinderen kunnen met een waterbaan spelen met water en verschillende objecten zoals boten, ballen en trechters.
 4. Sensorische tafel: In een sensorische tafel kunnen kinderen spelen met verschillende materialen zoals rijst, bonen, pasta en zand.
 5. Klei: Kinderen kunnen met klei spelen en deze vormen naar hun fantasie.

Al deze materialen bieden kinderen de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende texturen, gewichten en vormen, waardoor ze hun zintuigen kunnen ontwikkelen en hun creativiteit kunnen uiten.

Voor meer sensorisch speelgoed kijk je hier.

Sensopathisch spelen stimuleren

Als moeder kun je sensopathisch spel stimuleren en integreren in het dagelijks leven van je kinderen. Hier zijn enkele tips:

 1. Maak tijd voor sensopathisch spel: Plan regelmatig tijd in voor sensopathisch spel en creëer een rustige en veilige omgeving waarin kinderen kunnen spelen en experimenteren.
 2. Stel verschillende materialen ter beschikking: Zorg voor een gevarieerd aanbod van materialen zoals zand, klei, water, modder, rijst, bonen en pasta. Hierdoor kunnen kinderen verschillende texturen, kleuren en geuren ontdekken.
 3. Gebruik gereedschappen: Biedt gereedschappen aan die passen bij de materialen die worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan emmers, scheppen, zeven, lepels, pannen en trechters. Dit kan de ervaringen van kinderen versterken en hun motorische vaardigheden verder ontwikkelen.
 4. Laat kinderen vrij spelen: Laat kinderen vrij spelen zonder dat je ze stuurt of corrigeert. Hierdoor kunnen kinderen hun creativiteit ontwikkelen en experimenteren op hun eigen manier.
 5. Speel samen: Speel samen met je kinderen en stimuleer hun fantasie en creativiteit. Ga bijvoorbeeld samen op ontdekking in de natuur, maak een modderkeuken of bouw samen een zandkasteel.
 6. Vergeet niet op te ruimen: Zorg dat je na het spelen de materialen opruimt en de speelplek schoonmaakt. Zo leren kinderen ook verantwoordelijkheid nemen voor het spelen en het materiaal.

Sensopathisch spel is een prachtige manier om kinderen te helpen hun zintuigen te ontwikkelen en te ontdekken. Door deze tips te gebruiken, kun je als moeder sensopathisch spel in de dagelijkse routine van je kinderen integreren en samen genieten van de vele voordelen die het biedt.

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *