NederlandUitjes

Hoe leuk is Nationaal Park Weerribben-Wieden met kinderen?

Nederland kent vele mooie plekjes en natuurgebieden, maar een van de mooiste is toch wel Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. In dit artikel vind je meer informatie over dit natuurgebied, maar kijken we ook welke aangrenzende dorpjes leuk zijn om te bezoeken. En of het leuk is er om je kinderen mee te nemen voor een weekendje natuur en cultuur of dat je het beste deze regio met je geliefde kunt bezoeken voor een romantisch weekendje weg. In dit artikel wordt deze vraag ongetwijfeld beantwoord.

Over Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een belangrijk natuurgebied gelegen in de provincies Overijssel en Flevoland in Nederland. Het park is ontstaan uit de samenvoeging van twee afzonderlijke gebieden, namelijk de Weerribben en de Wieden. Beide gebieden hebben een uniek karakter en bieden een divers landschap van meren, moerassen, rietlanden, hooilanden, en natte bossen.

De Weerribben, gelegen ten westen van het dorp Steenwijk, zijn bekend om hun uitgestrekte rietvelden en smalle slootjes. De Wieden, gelegen ten oosten van Steenwijk, omvatten meren, veengebieden en moerasbossen. Samen vormen ze een van de grootste laagveengebieden in Noordwest-Europa.

Meren van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Oprichting en behoud van Weerribben-Wieden

Het idee om de Weerribben en de Wieden te beschermen en te behouden als nationaal park ontstond in de tweede helft van de 20e eeuw, toen het besef groeide dat de unieke natuurlijke kenmerken van deze gebieden bedreigd waren door menselijke activiteiten zoals ontwatering en intensieve landbouw. In 1992 werd Nationaal Park Weerribben-Wieden officieel opgericht, met als doel het behoud van het waardevolle landschap, de flora en fauna, en het bieden van mogelijkheden voor recreatie en educatie.

Het nationaal park trekt jaarlijks vele bezoekers die genieten van de rust, natuur en de gevarieerde flora en fauna. Het gebied is van groot belang voor vogels, waaronder zeldzame soorten, en biedt een thuis aan diverse planten en dieren die goed gedijen in het moerassige milieu. Het beheer van het park wordt gecoördineerd door verschillende organisaties, waaronder Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, om de natuurlijke waarden te behouden en tegelijkertijd duurzaam recreatief gebruik mogelijk te maken.

Weerribben-Wieden ontdekken

Je kan het natuurgebied het beste verkennen door een fluisterbootje te huren via Weerribben bootje huren. De kinderen zullen dit ook fantastisch vinden! Neem een gevulde picknickmand mee voor eten en drinken onderweg en maak er een geweldig dagje uit van.

Natuurlijk kan je ook fietsend of wandelend het park verkennen.

In het dorpje Sint Jansklooster vind je bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten waar je informatie kan vinden over de flora en fauna van het natuurgebied, waar je tochten kan boeken met een gids en waar je uiteraard wandel- en fietsroutes vindt.

Dorpen in de omgeving die de moeite waard zijn

De omgeving van Weerribben-Wieden kenmerkt zich door pittoreske dorpjes, zoals Zwartsluis, Sint Jansklooster, Ossenzijl, Kalenberg en Giethoorn, waarvan de laatste waarschijnlijk het bekendste is.

Giethoorn

Giethoorn is een pittoresk dorp en staat bekend om zijn idyllische waterwegen, karakteristieke bruggetjes en charmante rietgedekte boerderijen. Het romantische dorp heeft de bijnaam “Het Venetië van het Noorden” vanwege de vele kanalen en de manier waarop huizen direct aan het water zijn gebouwd. Enkele opmerkelijke kenmerken van Giethoorn zijn:

 1. Waterwegen en Bruggetjes: Giethoorn heeft geen straten zoals gebruikelijk, maar eerder een uitgebreid netwerk van kanalen waarlangs de huizen staan. De belangrijkste vorm van transport in het dorp is per boot, en de bewoners maken gebruik van sloepen om zich door de kanalen te verplaatsen. Er zijn talloze kleine bruggetjes die de verschillende delen van het dorp met elkaar verbinden.
 2. Rietgedekte Boerderijen: De traditionele boerderijen in Giethoorn hebben vaak rieten daken en zijn gebouwd langs de waterwegen. Deze schilderachtige huizen dragen bij aan de landelijke charme van het dorp.
 3. Natuurlijke Schoonheid: Giethoorn ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, te midden van meren, bossen en moerassen. Het is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en toeristen die genieten van rustige boottochten door het schilderachtige landschap.
 4. Toerisme: Giethoorn trekt jaarlijks veel toeristen vanwege zijn unieke karakter. Bezoekers kunnen genieten van rondvaarten, wandelingen, fietsroutes en de charmante sfeer van het dorp verkennen. Hou er rekening mee dat het heel druk kan zijn op zomerse weekenden en dat de terrassen dan heel vol kunnen zitten. Het kan dan zelfs filevaren zijn in de kanalen van Giethoorn.
 5. Musea en Activiteiten: Het dorp heeft ook enkele musea, waaronder het Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus, dat inzicht geeft in de geschiedenis en het leven in Giethoorn. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor activiteiten zoals varen met een bootje, kanoën, fietsen en wandelen.

Giethoorn biedt een unieke ervaring die teruggaat tot de tijd dat het dorp alleen per boot bereikbaar was.

bootje huren en varen in Giethoorn
Waterfietsen in de grachten van Giethoorn

Giethoorn sloep huren

Het allerleukste is om met je kids Giethoorn en de naastgelegen Weerribben-Wieden te ontdekken met een bootje. Dat kan met een fluisterbootje of met een sloepje. Het verschil is dat een sloep een stuur heeft en een fluisterbootje een roer dat vast zit aan de buitenboordmotor. Zeker voor lange afstanden is een sloepje wel iets fijner. Zit gewoon makkelijker en het stuurt intuïtiever.

Je kan ook waterfietsen huren. En dan echte fietsen op 2 drijvers (zie hierboven). Je kinderen moeten daarvoor wel bij de pedalen kunnen. Er zijn geen kinderfietsjes beschikbaar.

Andere leuke bezienswaardigheden nabij Nationaal Park Weerribben-Wieden

 1. Ga naar Vollenhove als je tijdens het laatste weekend van augustus in de omgeving verblijft. Dan wordt namelijk het jaarlijkse bloemencorso gehouden. Én dat is echt een must-see.
 2. In het Pinksterweekend is het ook leuk om het plaatsje Vollenhove te bezoeken, want dan wordt het vaarseizoen officieel geopend met een kermis, braderie en veel festiviteiten.
 3. In Steenwijk, de grootste plaats in de gemeente Steenwijkerland, kan je gezellig winkelen, een terrasje pakken en een museum bezoeken.
 4. Ben je tijdens Hemelvaart in de omgeving, ga dan eens naar Oldemarkt. Daar wordt op Hemelvaartsdag de levendige St. Lambertusmarkt gehouden. En niet zomaar een markt: nee, bijna 2 kilometer aan kraampjes waar vele duizenden mensen op af komen die dag.
 5. Maak een wandeling met een boswachter van Staatsbosbeheer door Nationaal Park Weerribben-Wieden of ontdek het park en de natuur op eigen gelegenheid. Je kan op deze webpagina meer informatie vinden.
 6. Ga een dagje shoppen in Meppel of Zwolle en bezoek daar een museum.

Er is dus genoeg te doen in de omgeving van Nationaal Park Weerribben-Wieden om makkelijk een weekend, midweek of week vakantie met het hele gezin te vullen.

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *