Sport

Sport voor kinderen met een motorische achterstand

Bewegen, dansen en sporten hebben we altijd enorm gestimuleerd bij onze dochter. Ze is motorisch niet bijster sterk, wat een gevolg zou kunnen zijn van haar premature geboorte. Gelukkig vindt ze wel heel veel sporten leuk en doet ze het met hart en ziel, wat mooi is om te zien. Zeker voor kinderen met een motorische achterstand is bewegen en sporten heel belangrijk.

Ballet voor het brein

Dansen en ballet is voor kinderen met een motorische achterstand heel belangrijk

Mama is een danser, dus als peuter ging dochterlief op peuterdansen. Daar heeft ze het nu nog wel eens over. Blijkbaar heeft het dansen met andere kinderen en niet te vergeten de danslerares indruk gemaakt. Van peuterdansen ging ze naar dansante vorming en vervolgens op klassiek ballet. Daarna is ze overgestapt naar Jazzballet. Daar is ze zó enthousiast over! Haar armen en benen gaan nog alle kanten op en ze moet nog veel leren, maar ze zet zich voor 100% in en heeft er de grootste lol in. En dat is het belangrijkste.

Dansen is niet alleen voor de motoriek goed. Het zet ook je brein in werking. Zeker wanneer je benen en armen onafhankelijk van elkaar moet laten bewegen, pasjes onthouden, enzovoorts. Het verbetert je geheugen, balans en concentratie. Heb je dus net als ik een kind dat zich moeilijk kan concentreren en een moeilijke motoriek heeft, dan is dansen echt een aanrader.

Gym voor flexibiliteit

Gym zou erg goed voor haar zijn qua motoriek en overwinnen van angsten (hoogtes e.d.), dus mevrouw zit ook al zo’n 3 jaar op gym. Hoewel ze er wel het lijf voor heeft… een turnster zal het nooit worden. Aan de ringen zwaaien, op de bok springen, de tumblybaan, op de balk. Het gaat haar niet makkelijk af, maar ook gym vindt ze geweldig leuk. Ook gymt ze uiteraard 2x in de week op school.

Zwemmen voor je eigen gemoedsrust

Ieder kind in Nederland gaat op zwemles. We leven tenslotte in een land dat grotendeels onder zeeniveau ligt en we hebben heel veel water om ons heen. Je kind moet dus goed leren zwemmen. Ik vond zwemmen echt een rib uit m’n lijf. Ik was dan ook blij, dat ze vrij snel haar A,B en C diploma gehaald had. Voor de kinderen met mama’s die in de bijstand leven, hebben de gemeentes subsidiepotjes. Even informeren bij je gemeente als je de zwemlessen echt niet kunt bekostigen.

Dochterlief ging relatief laat op zwemles. Er zijn kinderen die met hun 4e jaar al op zwemles gaan, maar ik vond dat voor mijn dochter absoluut geen optie. Die was nog te onzeker in het water en had gewoon niet de kracht en de discipline om een hele zwemles te doorstaan. Bij 51/2 had ik pas het gevoel dat ze eraan toe was en dat bleek ook zo te zijn. Haar A diploma had ze in 8 maanden in huis, haar B in bijna 10 en binnen 13 maanden zwemlessen had ze alle 3 de diploma’s A,B en C in de pocket. Kind kan beter zwemmen dan mama en papa bij elkaar. Heerlijk gevoel is dat, moet ik toegeven. Je hoeft niet meer ogen in je achterhoofd te hebben als je in een zwembad of bij water verblijft.

Karate voor zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

karate is voor kinderen goed voor hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Bijna 2 jaar geleden gaf ze aan graag op karate te willen. We hebben toen een proeflesje gedaan. Maar met én gym, én ballet, én zwemmen vond mama het een beetje veel worden. Dus toen ze eind 2014 haar C diploma haalde en van zwemmen af ging, ging ze in januari 2015 naar Karate. Dochterlief is een echt meisje meisje, dus ik had niet verwacht dat ze karate leuk zou vinden. En toegegeven: in het begin werd gehuild bij elke klap die ze kreeg, maar dat werd steeds minder. Vol trots sta ik tijdens wedstrijden te kijken naar de klappen die ze uitdeelt en incasseert. En ik maar denken dat ze zoveel op mij lijkt 😉 Echt niet! Ze is zoveel sportiever dan ik en ik kan dat alleen maar toejuichen.

Onze lieve houterige dochter bewijst met haar doorzettingsvermogen en passie voor sporten dat het een ongelooflijke kanjer is. Zoals zij zich met hart en ziel op nieuwe dingen stort, kan ik alleen maar respecteren en veel van leren.

Update: onze dochter is nu 14 en heeft recentelijk haar bruine band in karate gehaald! Dat had ik in 2015 absoluut nooit durven denken.

Ik ben benieuwd naar de volgende sport die mevrouw gaat proberen. Tennis? Hockey? Voetbal? Ik heb haar over alle 3 deze sporten wel een keer gehoord… we zullen zien. Welke sporten beoefenen jouw kinderen?

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *