Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschap is een mooie en spannende tijd voor vrouwen, maar het kan ook gepaard gaan met verschillende kwaaltjes. Hier zijn enkele van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat uitleg en tips om ze te verlichten. Let op: heb je echt pijn, langdurig last van misselijkheid, zie je sterretjes, heb je krampen of bloedverlies neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige, gynaecoloog of de huisarts.
Inhoudsopgave
Dit zijn een paar veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat je eraan kunt doen
Misselijkheid en braken
Veel vrouwen ervaren in het begin van de zwangerschap misselijkheid en braken, vooral ’s ochtends vroeg. Dit wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Het kan worden veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels en een gevoeligere maag tijdens de zwangerschap. Om ochtendmisselijkheid te verminderen, kun je kleine, frequente maaltijden eten, vette en sterk gekruide voedingsmiddelen vermijden en genoeg rust nemen.
Vermoeidheid
Veel vrouwen voelen zich erg moe tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste en derde trimester. Dit komt doordat het lichaam harder werkt om de baby te ondersteunen en de extra gewichtstoename en hormonale veranderingen kunnen leiden tot vermoeidheid. Om vermoeidheid te verminderen, kun je regelmatig lichaamsbeweging doen, goed slapen en gezond eten.
Rugpijn
Veel zwangere vrouwen ervaren rugpijn, vooral in het derde trimester. Dit kan worden veroorzaakt door de extra druk op de wervelkolom en de gewrichten als gevolg van het toegenomen gewicht van de baarmoeder. Om rugpijn te verminderen, kun je lichaamsbeweging doen die de rugspieren versterkt, zoals zwemmen en yoga. Het dragen van comfortabele schoenen en het vermijden van langdurig staan of zitten kan ook helpen.
Brandend maagzuur
Veel vrouwen ervaren brandend maagzuur tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde druk op de maag en de slokdarm door de groeiende baarmoeder. Om brandend maagzuur te verminderen, kun je kleine, frequente maaltijden eten, vette en sterk gekruide voedingsmiddelen vermijden en rechtop blijven zitten na het eten.
Verstopping
Verstopping is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap, vooral in het tweede en derde trimester. Dit komt doordat hormonale veranderingen de spijsvertering vertragen en de groeiende baarmoeder druk uitoefent op de darmen. Om verstopping te verminderen, kun je vezelrijk voedsel eten, voldoende water drinken en regelmatig bewegen.
Krampen in de benen
Veel vrouwen ervaren krampen in de benen tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan voedingsstoffen, zoals calcium en magnesium, en de extra druk op de spieren door de groeiende baarmoeder. Om krampen in de benen te verminderen, kun je voldoende water drinken en voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan calcium en magnesium, zoals melk, yoghurt, noten en bladgroenten. Regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van langdurig staan of zitten kan ook helpen.
Zwelling
Veel vrouwen ervaren zwelling van de voeten, enkels en handen tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Dit komt doordat het lichaam meer vocht vasthoudt als gevolg van de verhoogde bloedstroom en de druk van de groeiende baarmoeder op de bloedvaten. Om zwelling te verminderen, kun je regelmatig bewegen en voldoende water drinken. Het dragen van comfortabele schoenen en het vermijden van langdurig staan of zitten kan ook helpen.
Algemene gezondheidstips voor zwangere vrouwen:
- Eet gezond en gevarieerd, met veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
- Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.
- Vermijd alcohol, roken en drugs.
- Neem voldoende rust en slaap.
- Blijf actief door regelmatig te bewegen, zoals wandelen, zwemmen, yoga of andere veilige activiteiten.
- Praat met je zorgverlener over welke medicijnen en supplementen veilig zijn tijdens de zwangerschap.
- Zoek ondersteuning en praat met vrienden, familie en een professionele hulpverlener als je je zorgen maakt of hulp nodig hebt tijdens de zwangerschap.
- Trots de geboorte aankondigen met een geboortebord - 17 oktober 2023
- Wat jij wilt weten over babyzwemmen - 26 mei 2023
- Klusjes voor kinderen: huishoudelijke taken per leeftijd - 25 mei 2023