GezondheidOpvoeding

Heeft mijn kind een bril nodig?

Je weet dat je kind een bril nodig heeft als het bij je komt en zegt: “Mam, als ik moet lezen, dan zie ik die kleine lettertjes een beetje wazig”. Oké, nou dat wordt dan een bezoekje aan de opticien. Ik nog even vragen of ze ver af wel goed zag en wanneer ze het dan nog wel en niet meer kan lezen. Ik twijfel of het wel zo is, maar goed…better safe than sorry. Waarom die twijfel? Ze wil de laatste tijd wel heel graag een bril op haar neus. Ze vindt het maar reuze interessant en zet ook regelmatig mijn bril op.

Naar de opticien

Dus wij vanmiddag in de auto naar een dorp 15 km hier vandaan. In dat dorp hebben ze maar liefst 3 opticiens in 1 straat. Hoewel de logica hiervan mij totaal ontgaat, is het wel handig als je eventueel te lang moet wachten om je ogen op te meten of er kan geen afspraak gemaakt worden omdat ze vol zitten. Je gaat dan gewoon een deurtje verder.

Dus wij naar binnen bij de opticien waarvan ik verwachtte dat ze ook wel een redelijk collectie kinderbrillen hebben. Want als zo’n opticien net een half uur heeft besteed om de ogen van je kind op te meten, dan ga je niet bij de brillenzaak daarnaast de bril halen. In ieder geval…dat doe ik niet. Gelijk maar even kijken naar de kinderbrillen. Lekker passen. Wat leuk, ze staan haar allemaal even goed. Echt een “brillenhoofd”. Niet zo gek, dat ze graag een bril op wil.

Oogmeting voor kinderen

Een dame komt naar me toe. “Kan ik u helpen?” En ik leg haar uit, dat ik voor een oogmeting kom. Omdat we bij de kinderbrillen staan, vraagt ze “is het voor haar?” “Ja”, zeg ik. “Hoe oud is uw dochter?” “Ehh, 7”, zeg ik. Ik denk er nog bij: wat maakt dat nou uit. “Oh, dan mogen we haar ogen niet testen. Wij mogen pas testen vanaf 12 jaar. Voor die leeftijd moet u een verwijzing halen bij de huisarts en dan zal een optometrist in het ziekenhuis de ogen van uw dochter moeten controleren”. Sjeesus, denk ik. Maar ik zeg..”oh, da’s jammer”.

Regels voor de oogmeting van kinderen

Kinderen tot 12 moeten dus opgemeten worden door een optometrist. Die is in het ziekenhuis of in de betere brillenzaak. Bij een brillenzaak betaal je ongeveer 25-40 euro. Die factuur kan je vaak wel weer declareren bij je ziektekostenverzekering. Ga je naar het ziekenhuis, dan zijn er weer lange wachttijden. En wil je met je kind naar het ziekenhuis om de ogen op te meten als het gewoon een “normale” bril zou moeten? Ik koos ervoor om die 25 euro te betalen bij een goede opticien.

Oogmeting door een optometrist

De oogmeting voor kinderen tot 12 jaar wordt dus dus gedaan door een optometrist. Je kind krijgt bij een eerste oogmeting een half uur van tevoren druppeltjes in de ogen. Dat moet gedaan worden omdat ogen van kinderen zich heel makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Door de oogdruppels worden deze reflexen lamgelegd als het ware, waardoor er goed in de ogen kan worden gekeken.

Ze moest toch een bril

En ja hoor, er kwam uit dat ze inderdaad een bril nodig had. Omdat haar ogen nog erg veranderen, werd aangeraden om de bril alleen te voorzien van de cylinder die uit de meting kwam en niet met de sterkte. Dit omdat de ogen van kinderen dus erg kunnen veranderen. Een paar jaar later hebben we de bril wel voorzien van én cylinder én sterkte.

Steeds meer kinderen een bril

Steeds meer kinderen gaan aan de bril. De grote boosdoener: de smartphone. Wetenschappers voorspellen dat over een paar jaar 50% van alle kinderen een bril nodig heeft vanwege het smartphonegebruik.

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *