Kinderfeestje

Leuke kinderfeestjes voor jongens per leeftijdscategorie

Heb je een leuk kinderfeestje voor jongens te organiseren? Lees dan eens onze tips hieronder.

Kinderen houden heel erg van tradities en rituelen. Het is dus erg leuk om rondom de verjaardag en vast ritueel in te voeren. Wij komen op de verjaardag van onze kinderen (wij hebben een tweeling) altijd zingend binnen op hun slaapkamer en nemen ze dan mee naar het grote bed waar de cadeautjes klaar staan en uitgepakt mogen worden. Maar zelf kiezen wat je eet of altijd hetzelfde feest-tafelkleed is bijvoorbeeld ook een mooie traditie. Kies iets wat bij je gezin past en ieder jaar niet te ingewikkeld is.

Laat je kinderen meedenken over het kinderfeestje

Ik laat mijn kinderen altijd meedenken over het thema en het kinderfeestje en meehelpen met de voorbereidingen. Dat verhoogt de voorpret en zorgt er ook voor dat ze er zelf al helemaal blij mee zijn. En voorbereid op wat er gaat gebeuren, wat zeker bij jonge kinderen wel erg prettig kan zijn. Welke feestjes wij intussen gevierd hebben?  Met 5 jaar een poezen- en indianenfeest, met 6 jaar wilde mijn zoon een drakenfeest en mijn dochter en elfenfeestje. Met 7 jaar kozen ze ieder een thema van mijn eigen feestconcepten uit, dus dat werd wildernis en circus. En toen ze 8 jaar werden was mijn zoon fan van Harry Potter dus werd het een spannend Harry Potterfeest en mijn dochter, gek van pony’s en paarden, ging pony’s pimpen bij een pony-opvang bij ons in de buurt.

kinderfeestje voor jongens: circusje spelen

Maar hoe maak je nou de keuze voor een geschikt kinderfeestje voor jongens per leeftijdscategorie? Ik geef je in dit blog een berg aan ideeën passend bij de desbetreffende leeftijden.

Hieronder de leukste ideeën met kinderfeestjes voor jongens.

» Lees ook: leuke kinderfeestjes voor meiden

Kinderfeestje voor jongens van 4/5/6 jaar

De fantasie van deze jonge mannetjes is enorm. Als ze spelen zitten ze volledig in het verhaal en alles uit de sprookjeswereld bestaat nog echt. Hoe fantastisch is dat? Goed idee voor jou dus, om daar op aan te sluiten.
Kinderen van deze leeftijd doe je en groot plezier met een feestje thuis. Het is nog spannend  die eerste feestjes en een vertrouwde omgeving helpt daarbij. Thema’s die heel goed aansluiten op deze leeftijd zijn: ridders, draken/dino’s, piraten, indianen, oud Hollandse spelletjes en een speurtocht die aansluit op dit thema is altijd een goed idee. En ideaal om even naar buiten te gaan, want jongens kan je niet een hele middag binnen houden, tenzij je het niet erg vind als ze aan het eind in de gordijnen hangen 😉

Wat ook heel goed werkt, is dat je thuis begint, met drinken en lekkers, een cadeau-spel (op internet heel veel te vinden) en alvast een klein spelletje. En dat je vervolgens ergens naar toe gaat. Bij diverse kastelen kan je in het thema ridders fantastische dingen doen, of je gaat in het bos tipi’s bouwen van stokken (indianen). Bij het drakenfeest van mijn zoon gingen we naar een speeltuintje in de buurt waar ze op de kabelbaan gingen (om te leren vliegen) en de verstopte draken-eieren moesten zoeken (in goud folie verpakte chocolade-eieren). Iets met een vuurtje buiten, worstjes of marshmellows roosteren is ook al een heel feest. Vind je het moeilijk om te bedenken wat er bij het thema past? Zoek dan eens op Pinterest onder de zoektermen “kidsparty pirates” bijvoorbeeld, of “piraten kinderfeestje” en je vindt de meest geweldige ideeën.

Tijdsduur kinderfeestje 4-6 jaar

Een feestje van 2-2,5 uur is echt lang genoeg op deze leeftijd En een goede tip is om een rustige activiteit achter de hand te hebben omdat de vermoeidheid best eens tijdens het feestje zou kunnen toeslaan. Onze 5 jarige indiaantjes bijvoorbeeld, hebben aan het eind gewoon heerlijk met de Playmobil gespeeld.

O ja en ook nog een belangrijk ding is dat spelletjes met een wedstrijd-element op deze leeftijd nog niet zo’n goed idee zijn. Kies liever voor samenwerk-spellen en een te verdelen “prijzen”-pot waarbij iedereen hetzelfde krijgt. Dat scheelt tranen of ruzie over wie er bijvoorbeeld het eerste was…

kinderfeestjes voor jongens

Kinderfeestje voor jongens van 7/8/9/10 jaar

Belangrijk op iedere leeftijd is natuurlijk dat je kiest voor iets wat past bij je kind. Heb je een kind wat goed tegen drukte en aandacht kan, dan kan je gerust meer kinderen uitnodigen en lekker actieve dingen gaan doen. Maar heb je een kind wat ook echt zijn eigen rust nodig heeft, houd daar dan rekening mee qua activiteiten en type spellen.

Jongens vinden het in deze leeftijdsfase belangrijk om stoer te zijn, dus geen kinderachtige spelletjes meer. Er mag echt wel wat spannends gedaan worden, iets waar lef en durf voor nodig is. Alles in een thema gieten is daarbij heel handig. Denk aan bijvoorbeeld een ruimtereis (star wars thema) waarbij je misschien een sterrenwacht bezoekt. Bij de jongens van 7/8 kan je nog aan superhelden denken of aan een circusfeest met spannende acrobatische toeren (huur je een gymzaal af bijvoorbeeld). Ook detective spelen (een misdrijf oplossen) of een GPS speurtocht is lekker spannend. Bij diverse musea kan je ook erg leuke feestjes vieren, kijk eens bij de musea in jouw buurt wat ze aanbieden.

Wildernisfeestje

Het 7e verjaardagsfeestje van onze zoon was een wildernisfeestje, waarbij we de “wildernis”(de uiterwaarden) in trokken en zelf katapulten maakten waarmee ze vervolgens een porseleinen bord met hun naam erop kapot mochten schieten. Vet cool natuurlijk. Bij natuurmonumenten kan je ook vaak kinderfeesten vieren of bezoek eens een klimbos!

Harry Potter feestje

Het Harry Potter feest van onze zoon maakten we extra spannend door een veritaserum te laten brouwen wat enorm ging schuimen en borrelen. Ik schreef een uitgebreid blog op confettistories over dit feestje, dus je kan alles volledig over nemen (hoef je nergens meer over na te denken).

Alternatieve ideeën voor een jongensfeestje

Heb je geen zin in allemaal van die grote jongens in huis, ga dan bijvoorbeeld lekker disco bowlen, naar een ijsbaan of pizza’s bakken bij een Italiaans restaurant.

Ook leuk op iedere leeftijd is om iets mee te geven als herinnering aan het feestje. Iets wat ze zelf gemaakt hebben tijdens het feest of iets wat bij het thema past. Of een foto (polaroid/instax) van een bijzonder (spannend) moment tijdens het feestje.

jongensfeestje kinderfeestje vieren

Feestjes voor tienerjongens

Oké, van een kinderfeestje is nu niet meer echt sprake, maar natuurlijk is het nog steeds heel erg leuk om je verjaardag te vieren met je vrienden! Maar het moet nu vooral niet meer te georganiseerd en uitgedacht zijn. Wil je het graag thuis vieren, zet dan alles klaar en laat ze vervolgens hun gang gaan. Denk dan aan een poolparty bijvoorbeeld met een bbq, alcoholvrije cocktails, muziek (draaitafel) en een opblaaszwembad. Grote kans dat er nu ook weer wat meisjes bij uitgenodigd gaan worden 😉​.

Wat ook prima vanuit eigen huis kan is ’s avonds (in het donker) een dropping organiseren. Allemaal een blinddoek op en hup in een auto vervoeren naar een plek 5/7 km verderop. En laat ze de weg naar huis maar zien te vinden. Uiteraard zonder telefoons mee. En als ze thuiskomen worden ze ontvangen met lekkers en (alc. vrije)bubbels en kunnen ze een spannende film kijken of blijven slapen op matrasjes in de woonkamer.

Wil je die pre-pubers vooral buiten de deur houden, laat ze dan ergens een workshop volgen in iets wat echt gaaf is om te leren: vloggen bijvoorbeeld, of je eigen graffiti maken. Kijk wat bepaalde influencers op you tube doen die zij cool vinden en ga kijken of ze dat ergens kunnen leren (freerunning ofzo).

Ook easy buiten de deur en altijd goed is paintball of lasergamen. De escape-rooms schieten overal als paddenstoelen uit de grond dus dat kan ook leuk zijn. En vergeet het ouderwetse karten niet! 

Meer ideeën voor leuke kinderfeestjes?

Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb kunnen brengen voor een te gek feestje voor jouw zoon. En bedenk, het kan je wat bloed, zweet en tranen kosten, maar ze zijn maar zo kort klein, die mooie kindjes van ons. En een te gek feestje, zullen ze zich nog jaren herinneren.

De afbeeldingen uit dit blog zijn van Confettistories.

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *