Opvoeding

Naar bed gaan een gedoe?

Kinderen gebruiken allerlei smoesjes om maar niet te hoeven slapen. Tandje traag gaat in en opeens moet nog van alles gedaan worden. Veel kinderen proberen nog even wat tijd te rekken voor het slapen gaan en gebruiken hiervoor allerlei smoesjes.

Smoesjes om niet naar bed te gaan

Zijn onderstaande smoesjes om tijd te rekken herkenbaar?

 • Mama ik heb zo’n dorst, mag ik nog een slokje water?
 • Ik moet nog plassen (en natuurlijk liggen ze dan al in bed en zijn ze al geweest)
 • Mijn auto/pop staat niet goed, nog even goed zetten hoor
 • Ik zoek mijn knuffel, anders kan ik echt niet slapen
 • Zelf aan- en uitkleden (slowmotion)
 • Nog een laatste kus van mama of papa (en je hebt er al tien gegeven)
 • Nog één verhaaltje?

Dit rijtje zou voor de meeste ouders herkenbaar zijn. Zorg ervoor dat je een vast ritueel hebt voor het slapen gaan.

Een vast bedritueel helpt

 • Douchen/in bad
 • pyjama aan
 • Tandenpoetsen
 • Verhaaltje voorlezen
 • Slapen

Door dit ritme weet het kind wat de volgende stap is in het bedritueel. Oké, als ik uit bad kom dan moet ik mijn pyjama aan, mijn tandenpoetsen en na het verhaaltje moet ik slapen. En nee, mama gaat niet 3 verhaaltjes voorlezen. Ook niet 2. Ik hoef er dus niet om te vragen. 😉

In bad voor het slapen

Tijdens het badderen ontspannen ze zich en door de warmte van het water worden kinderen (wij zelf ook) lekker loom. Het slapen zou hierdoor een stuk makkelijker gaan. Is dit niet voldoende dan zijn er ook nog badoliën die een rustgevende werking hebben.

Tandenpoetsen hoort er gewoon bij!

Natuurlijk poetsen ze voor het slapen hun tanden. Het beste is om twee keer per dag de tandjes te poetsen. Vanaf een jaar of vijf kunnen ze zelf poetsen maar poets ze altijd na. Pas rond hun tiende verjaardag kunnen ze helemaal zelf hun tanden goed poetsen. Voor hun tiende verjaardag is de fijne motoriek nog niet helemaal ontwikkeld. Daardoor kan het zijn dat nniet alles goed gepoetst wordt en dat is zonde. Het is wel goed om ze zelf te laten poetsen om het gevoel te krijgen.

Verhaaltje voorlezen

Dit is voor een kind een fijne afsluiting van de dag. Het is leuk en het is gezellig. Je kind krijgt echt even exclusief de aandacht. Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Tijdens het voorlezen leert het kind nieuwe woorden (krijgt dus een grotere woordenschat) en het leert ook hoe een goede zin is opgebouwd. Zelf vind ik het altijd leuk om de kinderen actief bij het voorlezen te betrekken, zie jij waar de beer is? En hoeveel bloemen zie je dan en… Zo is het kind actief bezig met taal.  Maar tijdens het voorlezen leert het kind ook om goed en geconcentreerd te luisteren. Ook de fantasie wordt gestimuleerd tijdens het voorlezen. Daarnaast leert het kind ook van alles. In een boek over de boerderij leert een kind veel over de boerderij, welke dieren er zijn, klusjes, etc. Ieder boek leert dus weer iets anders. Blaas samen het verhaaltje uit en….

Nog een dikke knuffel en een kus en slaap lekker….

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *