Tips voor ouders van tweelingen
Wanneer je hoort dat je in verwachting bent van een tweeling moet je er misschien wel even aan wennen. Het is immers natuurlijk even iets anders als zwanger zijn van een eenling, waar je je wellicht op had voorbereid. De zwangerschap is alleen al anders, maar ook als de tweeling geboren is, gaat het anders dan bij de geboorte van 1 kind. Hierbij geef ik zelf 10 tips voor (aanstaande) tweelingouders.
10 tips voor tweelingouders
- Laat je niet gek maken met zinnen als “Ohh je zult het wel erg druk krijgen” of “jij liever als ik”. Zwanger zijn of ouders worden van een tweeling is gewoon 2x zoveel geluk. Blijf je er zelf rustig onder en ga niet lopen stressen. Ja je krijgt het misschien iets drukker, maar het kan ook erg meevallen. Ook jij bent maar een mens en niet alles hoeft perfect te lopen.
- Koop een tweelingbox ( of twee losse ). Ze hebben echt te weinig ruimte in een normale box. Misschien is het even passen en meten, maar het is wel fijn voor ze als ze zelf ook even de ruimte hebben.
- Ben je van plan om kunstvoeding te geven (of kan het helaas niet anders) verzin een makkelijke manier om ze tegelijk te kunnen voeden. Zo veel makkelijker en nee je bent echt geen ontaarde ouder als je ze in een wipstoeltje legt en de fles ondersteunt met een opgerolde handdoek. Het zal je echt veel tijd besparen. En pak gewoon je moment met je kindjes op een ander moment van de dag.
- Wanneer men vraagt welke cadeaus je wenst geef dan aan dat men echt niet twee dezelfde producten hoeven te halen. Twee dezelfde boekjes is echt niet nodig. Ze spelen toch overal mee, en natuurlijk veel leuker als je verschillende dingen krijgt.
- Wanneer je een eeneiige tweeling hebt vergeet niet dat ze ook ieder echt een eigen ik hebben, zie ze niet als één. Belangrijk dat ze echt ieder een eigen persoontje worden. Vind de één auto’s leuk en de ander totaal niet laat dat dan ook zo, ga ze niet spiegelen. Vergelijk zo ook niet met elkaar. Iedereen is uniek, de één is sneller als de ander. Geen enkel probleem als de één wat later kruipt als de ander.
- Durf hulp te vragen of te accepteren. Met twee heb je immers het natuurlijk wel iets drukker als met één. Het is fijn om dingen uit te kunnen besteden. Je wordt er zelf ook rustiger en ook wat makkelijker van.
- Probeer wanneer het kan voor beide kinderen het ritme hetzelfde te houden. Zo heb je vaker ook je rustmomenten. En doe de bad momenten wanneer je partner er is (of wanneer je hulp hebt). En maak ook gebruik van die rustmomenten. Natuurlijk kun je iets in het huis doen op die momenten, maar neem ook echt eens je rust.
- Probeer nooit een schuldgevoel te hebben als je denkt dat je er één meer aandacht hebt gegeven dan de ander. Dat kost alleen maar energie die je weer in andere dingen had kunnen steken. Kun je geen borstvoeding geven, ook daar geen schuldgevoel over hebben. Het is immers niet zo eenvoudig als bij een eenling.
- Wanneer je gaat kijken voor een babyfoon, kies er één met 1 of twee camera’s. Zodat je beide kindjes via die camera ook kunt zien wanneer ze huilen. Dat scheelt waarschijnlijk enorm veel voor niks naar boven te lopen.
- Word lid van NVOM (Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen). Waar kennis en ervaringen worden gedeeld. En je ook nog leuke bijeenkomsten hebt en je 4 keer per jaar een informatief magazine krijgt.
Dit zijn tips waar ik zelf erg veel aan gehad heb. Tevens zijn er ook nog enkele facebookgroepen waar je lid van zou kunnen worden. Daar worden ook veel vragen gedeeld en beantwoord.
Nog één belangrijke tip : Geniet er ook van !
Laatste berichten van Redactie (alles zien)
- Review van Dierenpark Faunapark Flakkee - 12 februari 2023
- 10 leuke goedkope uitjes voor een gezin met jonge kinderen - 12 februari 2023
- Betaalbare dierentuinen in Noord-Holland - 10 februari 2023