Bevalling

10 dingen die je wilt weten vóór de bevalling

Als je zwanger wilt worden of bent, dan denk je vaak alleen maar na over het kindje wat je dadelijk zal hebben. Je gaat het babykamertje uitzoeken, kleertjes, jasjes kopen, maxi-cosie bestellen en je ziet jezelf al lopen achter de wandelwagen. Je denkt vast al aan dat prachtige mooie geweldige mensje dat jullie samen gemaakt hebben als het straks geboren is. Maar ja, daar moet je eerst nog voor bevallen en bevallen is nu niet echt en onderwerp waar je samen even over wegdroomt. Nee je hebt er misschien eerder slapeloze nachten van, die gevuld zijn met heel veel vragen.

10 dingen die ik had willen weten voor de bevalling

1. Het kraampakket

Hoe goed ze ook hun best doen om van het kraampakket een soort blije buik verrassingsdoos te maken. Het heeft niets weg van een leuke verrassing. Hoe blij verrast ik was toen de postbode de doos kwam brengen, des te teleurgesteld ik was toen ik het pakket open maakte. Gazen, inleg luiers (voor volwassenen) celstof matten van 1 meter bij 1 meter voor het opvangen van bloed en vruchtwater. Alcohol, luiertape, navelklem, en 1 klein knuffeltje misschien om de eerste schok wat te verzachten. En netbroekjes. Als ik dit voor de conceptie had geweten, dan had ik nog 2x nagedacht wink

2. Netbroekjes

Netbroekjes, daar maak ik een apart punt van. Bij het uitvouwen van zo’n netbroekje dat ik voor het eerst in mijn leven zie, kijk ik er met veel afgrijzen naar. Ik keek ernaar en zwoor die super on-sexy geperforeerde wattige gaatjes onderbroeken never nooit niet aan te trekken. Maar na de bevalling volledig gebrainwashd waren het de allerfijnste onderbroeken die ik ooit gedragen heb. Zo zie je maar weer…

3. Je kan dus niet meer terug

Als je eenmaal aan het bevallen bent kun je niet meer terug. Ja dat klinkt heel logisch en dat is het ook. Maar toen ik midden in mijn bevalling zat, overvielen de volgende gedachten me wel. De gedachten van “jongens jullie kunnen me wat, ik stop ermee!” “Ik stop nu! En ik loop de deur uit!” Kwamen echt in me op. Maar het besef dat dat natuurlijk niet kan en dat je hoe dan ook door moet hebben me tussen de weeën door wel een beetje verward. “Dat kind moet er hoe dan ook uit”

4. Zij hebben geen haast, jij wel!

De mensen die bij je zijn tijdens de bevalling voelen geen pijn, geen angst en hebben geen haast. Ze hebben zelfs tijd zat! Maar dat ze zo relaxt konden zijn tijdens het moment waarbij ik al mijn pijnlijke weeën lag weg te puffen, had ik van te voren wel willen weten. Mijn man vroeg letterlijk aan de verloskundige tijdens een wee: “lust je koffie?” En ze antwoordde ook nog met: “ ja, lekker!” En ik maar roepen: “ niet weglopen! Hier blijven! Ik heb pijn! Hoe in godsnaam kunnen jullie nu denken aan koffie??”

5. Icepacks

Punt 5 wordt de door de kraamverzorgster zorgvuldig voorbereidde zelfgemaakte icepacks. Een kraamverband wordt in stukken geknipt, ondergedompeld in water, in een plastic zakje in de vriezer gestopt en hop, klaar ice-pack. Waarvoor? Om de pijn en zwelling van je onderkantje te verzachten. Nooit geweten dat een icepack tegen je onderkantje zo fijn kon zijn.

6. Je onderkantje

Je “onderkantje” dat woord kende ik ook nog niet maar als je net bevallen bent leer je dat wel kennen. De verloskundige komt op dag 2 even langs om te kijken hoe het met de baby gaat en om te vragen hoe het met je onderkantje is? De kraamhulp kijkt er iedere dag even naar. Alleen helemaal de oude onderkant, die krijg je niet meer terug. Maar ook dat neem je voor lief als je van die prachtige kinderen ervoor terug krijgt!

7. Kraamtranen

Kraamtranen zijn de enige tranen die ik nooit heb begrepen. Eigenlijk ben je super blij maar toch moet je huilen. Huilen om alles, huilen om je kindje, om je lieve man die zo veel voor je doet of om de prachtig gebeeldhouwde kiwi die je gepresenteerd krijgt op een bordje van de kraamhulp. Kraamtranen komen meestal ook tegelijk met punt 8, stuwing. Oftewel…

8. Tiet massage

Je moet je borsten gaan masseren anders gaan ze ontsteken. Omdat je namelijk in je kraamweek last krijgt van borsten als bakstenen, of beter gezegd keien. Alsof bevallen nog niet pijnlijk genoeg is, word je als je borstvoeding geeft, overvallen met naweeën (dat is wel heel goed heb ik mij laten vertellen) en op ongeveer dag 3, met mega grote pijnlijke borsten. Je hebt echt het gevoel alsof er 2 keien aan je lijf hangen. Twee enorme uiers gevuld met melk, allemaal bestemd voor dat mini hoopje mens die je enkele dagen geleden ter wereld hebt gezet. Maar troost jezelf met de gedachten: het duurt maar even, gewoon alle goede adviezen opvolgen en even doorbijten. Als je borstvoeding mag en kan geven, is het geweldig om te doen. Ik heb er ontzettend van genoten.

Lees ook: prematuur geboren en toch borstvoeding geven

9. Een bloederige bezigheid

Dat je zoveel bloed en water verliest tijdens de bevalling heb ik nooit geweten. Bevallen is dus best een bloederige bezigheid. Gelukkig merk je als vrouw daar weinig van, het wordt allemaal voor je opgeruimd voor je er erg in hebt.

10. Bevallen doet verdomd veel pijn

Bevallen doet pijn, best wel veel. Maar wat heel cliché, maar wel waar is. Als je kindje een maal op je buik ligt, gewikkeld in heel veel warme doeken, is alle pijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Zelfs de pijn van het hechten doet je niks, je voelt het niet eens. Het maakt je zelfs helemaal niets uit dat ze met een bureau lamp op je onderkantje aan het schijnen zijn. Wat boeit het dacht ik, het is toch al helemaal geruïneerd daar beneden, maak er maar wat van, naai me maar dicht, ik vind alles prima.

Wat had jij graag willen weten voor de bevalling?

Esmée

Esmée

Vrij laat in mijn leven besloot ik dat ik moeder wilde worden. Op mijn 38e verjaardag beviel ik van een prachtige dochter. Een paar jaar later startte ik mijn blog. Gewoon omdat ik zoveel te vertellen had. Over mijn traumatische bevalling, de premature geboorte van mijn dochter en alles wat ik als moeder meemaakte: ik schreef het van me af. Je kan wel zeggen dat mijn blog mijn therapie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *