Deze giftige planten wil je niet in je tuin met kinderen
Heb je kleine kinderen, dan wil je deze giftige planten liever niet in je tuin hebben. Totdat je kinderen kreeg, was een appartement 2 hoog achter prima. Maar het moment dat je denkt aan het krijgen van kinderen realiseer je je dat ze ruimte nodig zullen hebben. Ruimte om te spelen en bij voorkeur ook af en toe lekker buiten. Dus dan moet er, als het even kan, een huis met een tuin komen. En heb je die tuin, dan wil je deze graag kindvriendelijk inrichten. Een stukje gras om te ballen, een stukje betegeld om te fietsen en ruimte voor de zandbak. Maar de tuin is geen tuin zonder planten en zonder groen en kleur. Bedenk hierbij wel, dat er bloemen en planten zijn die ronduit giftig zijn. Die wil je dan uiteraard ook weren uit je tuin als daar jonge kinderen spelen.
Deze lijst met giftige planten pretendeert niet volledig te zijn, maar het zijn allemaal populaire planten met een behoorlijk negatieve keerzijde.
Inhoudsopgave
Kinderen? Liever niet deze giftige planten en bloemen in de tuin
Sommige planten en bloemen hebben na inname vervelende bijwerkingen als braken, diarree tot zelf een coma. Maar er zijn ook planten en bloemen die ronduit dodelijk zijn voor kinderen.
Deze planten zijn dodelijk voor kinderen
- Hulst: de bessen en het blad zijn giftig. Het opeten van 20 besjes kan al dodelijk zijn voor kinderen
- Doornappel: alle delen zijn giftig, maar vooral de zaadjes. Het innemen van slechts 15 zaadjes kan al dodelijk zijn voor kinderen.
- Gevlekte Aronskelk: alle delen van de plant zijn giftig, maar vooral de bessen. Inname van een paar besjes kan al dodelijk zijn voor kinderen. Het sap van de plant kan huidirritatie veroorzaken.
- Gouden regen: alle delen van deze plant zijn giftig en vooral de wortels, de bast en het zaad. Het innemen van 8 zaden kan al dodelijk zijn. (Zie voor een afbeelding de bovenste foto van dit artikel)
- Taxus: dit is een zeer bekende en veel gebruikte struik voor haagbeplanting, maar ook zeer giftig. Het gif zit in de bast, schors en het zaad. Het opeten van enkele bessen is voor een kind levensgevaarlijk.




Deze planten zijn giftig en/of irriteren de huid
De eerste lijst waren planten en struiken die tot de dood kunnen leiden als er niet op tijd ingegrepen wordt. Maar gelukkig zijn dat slechts een paar planten. Er zijn veel meer planten, waarvan het sap bijvoorbeeld zorgt voor blaren en bepaalde delen van de plant tot braken, lusteloosheid en zelfs coma. Verderop in dit artikel nog wat tips wat te doen als je kind een deel van een giftige plant binnen heeft gekregen. Maar eerst een lijst van giftige planten die niet direct dodelijk zijn, maar wel heel vervelend en waarbij je ook actie moet ondernemen.
- Buxus: ook zo’n leuk struikje dat heel veel gebruikt wordt voor strakke haagjes. Maar werkelijk alle delen van deze struik zijn giftig. Het sap van de Buxus kan huidirritatie geven.
- Blauwe regen: die schitterende trossen zijn toch echt giftig.
- Azalea: laat die bloemen toch maar met rust, want blad en bloem zijn giftig.
- Anemoon: lieflijke bloemen, maar toch zó slecht voor je. Hier zit het gif in het blad.
- Boterbloem: het sap van de boterbloem is irriterend voor de huid en zeker slecht als het in de mond komt.
- Clematis: die zo mooie klimmer toch maar niet aanraken. Het sap van de Clematis kunnen blaren veroorzaken en alle delen van de plant zijn giftig en dus niet innemen
- Helleborus: ook wel Kerstroos genoemd is erg mooi maar alle delen van de plant zijn giftig bij inname
- Klimop: heel populair als klimmer en bodembedekker, maar alle delen van de plant en met name de bessen zijn giftig.
- Lupine: zo mooi die grote trossen, maar laat ze toch maar met rust. Vooral de zaden zijn giftig
- Reuzenbere-klauw: afblijven! Het sap van deze plant kan enorme blaren veroorzaken
- Rhododendron: ook zo’n mooie plant die je vaak in bossen vindt. Maar blad en bloem absoluut niet in je mond steken!
- Wolfsmelk: het melksap van deze plant is zeer irriterend voor de huid. Dus niet plukken!
- Lelietjes der dalen: alle delen van dit lieflijke plantje zijn giftig. Ze worden ook wel eens in boeketten gebruikt. Hou er rekening mee, dat ook het water in de vaas dan giftig is.
- Papaver: zo aantrekkelijk om er een paar te plukken als ze wild langs de kant van de weg staan, maar doe toch maar niet. Alle delen van dit plantje zijn giftig.
- Vingerhoedskruid: ook een plant die je wel eens aan het rand van het bos ziet staan. Alle delen van de plant zijn giftig. Lekker laten staan dus.
- Paardenkastanje: deze boom staat momenteel in bloei, maar de zaden/bloesem, schors en het blad zijn giftig en de kastanjes ook lekker laten liggen.
- Ridderspoor: ook zo’n schitterende plant met mooie toorts, maar o zo giftig.
Van de laatste lijst met giftige planten zul je niet snel overlijden, maar flinke buikpijn, braken, lusteloosheid en zelfs een coma is al erg genoeg.
Wat moet je doen als je kind gegeten heeft van een giftige plant?
Wat kun je doen als je kind toch een hapje genomen heeft van een besje of blaadje? Bel onmiddellijk de huisarts of 112. Weet je niet de naam van de plant, neem dan een stukje mee of beschrijf het nauwkeurig.
Herken je de plant als zijnde dodelijk, geef je kind dan wat water en laat het overgeven. Als het langer dan een uur geleden is, dan niet meer laten overgeven en gewoon gelijk naar het ziekenhuis. Als het gaat om een huid irriterende plant, waarvan dus het sap in de mond is gekomen, dan is het beste om de mond eerst te laten spoelen en daarna melk te laten drinken of zelfs koffiemelk of slagroom. Dat vormt dan een laagje op de maagwand. Laten overgeven, is dan niet de beste remedie omdat het irriterende sap dan weer langs de slokdarm omhoog komt.
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is beter dan genezen, dus vertel je kind dat het nooit (behalve een madeliefje uit het gras) een plant mag plukken zonder jouw toestemming en dat het nooit een besje, zaadje of blaadje in zijn mond moet stoppen.
- Wat jij wilt weten over babyzwemmen - 26 mei 2023
- Klusjes voor kinderen: huishoudelijke taken per leeftijd - 25 mei 2023
- Leuke kindvriendelijke campings in Frankrijk - 14 april 2023